STIRI:

Cerul înstelat, decor de pedalat și alergat

publicat in 15 Septembrie 2016

Sezonul rece ne bate la ușă și zilele plăcute de făcut mișcare în aer liber ne sunt numărate, dar încă e timp pentru o escapadă. Clujul Pedalează vă mai propune o aventură pe dealuri molcome – deși recunoaștem că nu sunt mereu foarte molcome – prin zone splendide și sub împărăția unor peisaje făcute și mai frumoase de ruginiul toamnei. Totuși, partea cu peisajele s-ar putea să fie cu cântec căci Cluj Starry Night Trail Running & MTB Marathon, avându-i parteneri pe Banca Transilvania și Vodafone, aduce spectacolul alergării și ciclismului montan sub clarul lunii!

Da, ați citit bine! Cele două competiții, programate pentru 17 septembrie, se vor desfășura la și după lăsarea serii, într-una din cele mai potrivite zone de lângă Cluj-Napoca pentru activități fizice – Pădurea Făget. Locul este deja cunoscut celor pasionați de astfel de competiții, mai ales după regalul de mountain bike și alergare montană din primăvara trecută, de la Banca Transilvania Trail Running & MTB Challenge. Pentru competiția din weekend, traseele rămân în principal aceleași, la alergare putându-se opta între cele două lungimi de 12, respectiv 26 de kilometri, în timp ce competiția de ciclism montan va consta în același traseu de 26 de kilometri ca și la alergare. De asemenea, vor exista și categoriile de copii pentru competiții.

Sunteți așteptați la cele două evenimente, ambele fiind asigurate de către compania specializată Aegon. Înscrierile rămân deschise până vineri, 16 septembrie, iar vremea se anunță excelentă!

STIRI:

Făgetul va decide campionul național de XCM

publicat in 13 Septembrie 2016

Nu foarte lung, tehnic și necruțător – cam aceasta este părerea noastră despre traseul de marathon din zona Făgetului. Și probabil de aceea, în acest an, campionatul național de mountain bike cross-country marathon revine la Cluj-Napoca, tot sub bagheta noastră, a celor de la Clujul Pedalează, și a Federației Române de Ciclism.

Cu cinci ediții de competiție XCM de calitate, fie că de-a lungul timpului s-a numit Maratonul Făgetului sau Banca Transilvania Făget Marathon, traseul ales cu grijă de oamenii noștri a încântat și deopotrivă pus la muncă participanții de fiecare dată, nici chiar efortul consistent nefiind suficient pentru a le șterge zâmbetul de satisfacție de la final. Anul acesta, traseul consacrat revine, găzduind în aceeași zi două curse, pe lângă Campionatul de XCM având loc și Starry Night MTB Marathon, o competiție nocturnă de ciclism montan, pe traseul scurt al Campionatului.

În mare, pentru Campionatul Național de MTB XCM, traseul rămâne aceeași buclă clasică a inițialului Maraton al Făgetului, de 67,5 kilometri, dar nicio cursă nu seamănă cu alta și asta se va datora participanților. Deja la competiția rezervată categoriei Elite și-au anunțat prezența mai mulți campioni naționali, printre care Răzvan Jugănaru și Ede Molnar (Dinamo-BikeXpert Racing Team), iar plutonul de sportivi ai categoriei Amatori deja cuprinde câteva nume cu pretenții la victorie, printre care Timotei Păcurar (NoMad Multisport), Istvan Csergedi sau Doina Țiței (NoMad Multisport).

Campionatul Național de mountain bike XCM va avea loc în data de 17 septembrie, cu startul de la ora 11.00, din parcarea Polus Center, întrecerea fiind deschisă atât amatorilor, cât și sportivilor de performanță. Vă așteptăm la start!

STIRI:

Detalii complete despre CN pentru Copii

publicat in 9 August 2016

Cei mici sunt viitorul nostru indiferent despre ce am vorbi, prin urmare nici ciclismul nu face opinie separată. Iată-ne ajunși la cea de-a treia ediție a Campionatelor Naționale de Ciclism pentru Copii, care în premieră include și disciplina mountain bike-ului cross-country, iar Clubul Sportiv Clujul Pedalează și InterTeam Cluj au onoarea de a organiza aceste întreceri în 2016, sub egida Federației Române de Ciclism. Și tocmai pentru că un astfel de eveniment suscită un interes deosebit, ne-am gândit să venim în sprijinul participanților subliniind principalele detalii despre competiție.

Campionatele Naționale de Copii sunt dedicate sportivilor cu vârste între 5 și 14 ani. Vârsta se stabilește scăzând anul nașterii din anul curent, fără a ține cont de luna sau ziua nașterii. Mai departe, există cinci (5) categorii de copii:

 • Copii D1, cu vârsta de 5-6 ani (născuți în 2010 sau 2011)
 • Copii D2, cu vârsta de 7-8 ani (născuți în 2008 sau 2009)
 • Copii C, cu vârsta de 9-10 ani (născuți în 2006 sau 2007)
 • Copii B, cu vârsta de 11-12 ani (născuți în 2004 sau 2005)
 • Copii A, cu vârsta de 13-14 ani (născuți în 2002 sau 2003)

 

Competiția va avea trei probe:

 • Șosea fond – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.
 • Șosea contratimp individual – cicliștii vor porni unul câte unul, mergând singuri, iar clasamentul probei se va stabili în funcție de timpul realizat pe traseul dat. Cel mai bun timp va fi cel câștigător.
 • Mountain bike cross-country – startul se va da în bloc, pentru toți concurenții deodată, iar clasamentul probei se va stabili în ordinea sosirii cicliștilor, cu condiția ca aceștia să parcurgă traseul complet.

 

Distanțele sunt cele precizate în ghidul tehnic al competiției, dar pot suferi modificări, acestea fiind anunțate din timp de către organizatori.

Startul se va da separat pentru fiecare categorie în parte în cursele cu start în bloc.

Foarte important, toți concurenții vor trebui să poarte cască de protecție.

La categoriile Copii A și Copii B, participarea va fi permisă doar concurenților care posedă o bicicletă de șosea, având lungimea maximă a pasului 6,45 metri, respectiv 6,05 metri. Lungimea maximă a pasului reprezintă distanța pe care o parcurge roata de spate a bicicletei când lanțul se află pe placa mare a angrenajului și cel mai mic pinion al casetei. Dacă bicicleta nu este dotată din fabricație cu aceste specificații tehnice, este permisă modificarea casetei de pinioane, astfel încât să corespundă cerințelor de lungime maximă a pasului (de exemplu, scoaterea pinioanelor prea mici și înlocuirea lor cu distanțiere). Foarte important de reținut este că nu se va permite blocarea schimbătorului pentru a se limita raza de acțiune a schimbătorului (dacă există pinioane mai mici decât cele permise, acestea trebuie înlăturate).

Pentru a participa la competiție, copii trebuie să posede o licență validă, emisă de Federația Română de Ciclism. Ce este nevoie pentru a obține licența:

 • Aviz medical valabil, de la medicul de familie sau de la medicul sportiv
 • Asigurare în caz de accident (cea recomandată de FRC se poate consulta aici)
 • Cerere de licență completată 
 • Acordul scris al părintelui/tutorelui legal că acesta este de acord ca sportivul să practice ciclismul
 • Copie a actului de identitate (certificat de naștere sau carte de identitate)
 • Poză în format electronic a celui/celei pentru care se solicită licența
 • Achitarea taxei de licență, în valoare de 10 lei, care se va face la fața locului

Documentele trebuie trimise pe adresa oficială a Federației Române de Ciclism – office@federatiadeciclism.ro

Acestea fiind spuse, vă dorim succes și fie ca cei mai buni sportivi să câștige!

 

STIRI:

Ploaie de stele în ploaia de la BT Făget Marathon by Vodafone 2016

publicat in 3 Mai 2016

Recent încheiat pe o ploaie sâcâitoare, ceea ce începea acum cinci ani ca Maratonul Făgetului a ajuns acum BT Făget Marathon by Vodafone și dacă am spune că singura noutate e cea cu schimbatul numelui, am greși teribil. Prima competiție din România înscrisă în UCI MTB Marathon World Series, întrecerea de la Cluj-Napoca nu doar că a atras peste o mie de participanți, dar în categoria rezervată sportivilor de performanță câteva nume cu rezonanță au oferit „botezul” cursei clujene pentru intrarea în cercul select al competițiilor de talie mondială.

Câștigătorul cursei de duminică s-a dovedit a fi polonezul Adrian Brzozka (JBG2 Team), în același timp și campionul în exercițiu al Poloniei la disciplina MTB XCM. Leșul în vârstă de 29 de ani nu prea știe de glumă când e vorba de pedalat, anul acesta având deja o victorie la activ până să sosească la Cluj-Napoca, obținută îm Algarve Bike Challenge, și fiind un abonat la victorie în competițiile internaționale din centrul și estul Europei. Totuși, cel mai notabil succes al său l-am indica pe cel din 2014, atunci când s-a clasat pe locul 9 la Campionatul European de Marathon.

Brzozka nu a avut o misiune prea simplă duminică, pentru că a trebuit să îl surclaseze pe Luis Leao Pinto (Ajram Capital-Orbea), un fost avocat portughez, ajuns în Top 10 mondial printre mountain bikeri. Cu victorii la activ în curse ca Salzkammergut Trophy sau Himalaya Bike Race, lusitanul, campion al țării sale în trecut, s-a prezentat în ultimul moment la linia de start din Cluj-Napoca și a dat ceva de furcă concurenților și probabil o va mai face și în viitorul apropiat.

Podiumul masculin a fost completat de un conațional de-al lui Brzozka, Mariusz Michalek, tot de la echipa JBG2 Team, care deși nu se află încă la nivelul celorlalți doi pe care i-am prezentat până acum, are toate șansele să le calce pe urme.

Pe de altă parte, BT Făget Marathon by Vodafone 2016 nu a stat rău nici cu participarea feminină internațională. Învingătoarea zilei de duminică a fost Charlotte Davies, britanica fiind o obișnuită a Top 10 în circuitul mondial de maraton. Notabil a fost faptul că Davies a terminat cu aproape șapte minute avans în fața următoarei concurente, ucrainianca Kristina Konvisarova, o sportivă care are șanse reale să își reprezinte țara la Jocurile Olimpice din această vară, în proba de cross-country olimpic (XCO).

URMARESTE-NE!
Parteneri principali:
Parteneri auto:
Parteneri:
Sponsori:
Colaboratori:
Parteneri media: